Ultraprosessoidut ruoat kasvattavat syöpäriskiä

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisten suolisto on merkittävässä asemassa ihmisten hyvinvoinnin määrittelemisessä. On sanottu, että vatsalaukussa ja suolistossa sijaitsevat ihmisten toiset aivot, joiden oikeanlaisella kohtelulla voi määritellä oman terveytensä melko kokonaisvaltaisesti.

Tämän vuoksi ihmisen ruokavaliolla onkin suuri vaikutus siihen miten terve ihminen on.

Ylipaino ja tupakointi ovat yleisimmät syöpään johtavat syyt. Näiden jälkeen tulevat hyvänä kolmosena prosessoidut ruoat. Nyt tutkijat ovat kuitenkin huomanneet laajan tutkimuksen perusteella, että ultraprosessoiduilla ruoilla on hyvin merkittävä rooli syövän kehittymisessä.

BBC-uutiset kertoivat Universite Sorbonne Paris Cite -tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 105.000 ihmisen ruokailutottumuksia ja terveyttä. Tutkijat huomasivat, että mitä enemmän ihmiset söivät ultraprosessoituja ruokia sitä enemmän syöpiä ihmisillä todettiin.

Ihmisten ruokavalio sisälsi noin 18 prosenttia ultraprosessoituja ruokia, ja keskimäärin 10.000 ihmistä kohti löydettiin 79 syöpää vuodessa. Mikäli ultraprosessoitujen ruokien määrä ruokavaliossa kasvoi 28 prosenttiin, syöpiäkin löytyi 10.000 ihmistä kohti 88, mikä lisästi keskimääräistä sairastumismäärää yhdeksällä syövällä.

Tutkijoiden mukaan tuloksista kävi ilmi, että äkillisesti kasvanut prosessoitujen ruokien kulutus kasvatti syöpäriskiä huomattavasti kuluvan 20 vuoden aikana. Ultraprosessoituja ruokia ovat muun muassa makeiset, perunalastut, massatuotetut ja muoviin pakatut leivät, nuudelit, einekset, pakastetut valmisateriat ja nugetit, virvoitusjuomat, suolaiset ja makeat yksittäispakatut välipalat, suklaapatukat ja kaikki ruoat, jotka on valmistettu lähes kokonaan sokerista ja rasvasta.