Äidit saavat kasapäin neuvoja – luota silti omaan vaistoosi

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Äitiydestä on tullut nykymaailmassa huippu-urheiluun tai uskontoon verrattavissa olevaa toimintaa, jossa massasta poikkeavat oman tiensä kulkijat leimataan helposti muiden silmissä huonoiksi äideiksi.

Todellisuudessa jokainen löytää varmasti omanlaisensa tyylin lapsensa kasvattamiseen ja ottaa neuvoja vastaan, kun kokee niitä tarvitsevansa. Vauvapalstojen kommentit eivät pidä sisällään yhtä ja ainoaa totuutta.

Äitimaailmassa on lukuisia ohjeita, jotka ovat jääneet elämään vaikka eivät sopisikaan kaikille. Perheitä neuvotaan nukkumisjärjestelyissä, läheisyyden oikeaoppisessa antamisessa ja jopa siinä, kuinka kauan lasta tulisi imettää.

Ihmiset toimivat hieman eri tavalla, eivätkä kaikki ohjeet sovellu jokaiselle. On olemassa suuntaa-antavia neuvoja lapsen kehittymiseen liittyen, mutta jokainen perhe on saanut oikeudekseen päättää pienistä nyansseista itse. Pääasia on, että lapsella on rakkautta, ravintoa ja kuivat päällä.

PureWow muistuttaa, että jokainen äiti voi kokeilla imettämistä ja jatkaa sitä tai lopettaa sen, mikäli homma ei yksinkertaisesti monista yrityksistä huolimatta ota onnistuakseen. Nykyisin lasta voi ruokita myös äidinmaidonkorvikkeella, eikä kukaan saa tuomita toista ihmistä sen takia – kuten ei myöskään siksi, jos äiti haluaa imettää vauvaansa. Imettäminen ei ole äitiyden mittari.

Vaikka rintamaidolla on lukuisia terveyshyötyjä ja se on eittämättä luonnollisin tapa ruokkia vastasyntynyt, elämme vuotta 2018 ja vaihtoehtojen määrä on laaja. Pulloruokinnalla saa varmasti kasvatettua yhtä terveen lapsen. Luolamiesaikana tilanne on ollut toisenlainen.

Sanotaan myös, että vanhempien tulisi nukkua aina silloin kuin vauvakin nukkuu. Ei välttämättä. Kaikki vauvat eivät herätä 45 minuutin välein vanhempiaan. Osa lastaan kotona hoitavista kaipaa myös omaa aikaansa.

Kuinka luksukselta kuulostaa lämmin suihku sillä aikaa, kun pienokainen vetelee hirsiä? Nukkumisen tai sen puutteen takia ei kannata stressata väkisin. Jos on todella väsynyt, kannattaa pyytää hoitoapua ja yksinkertaisesti ottaa aikaa nukkumiselle. Tai siivoamiselle, pullojen keittämiselle ja pyykin pesemiselle.

Verkostojen merkitys on äärimmäisen tärkeää pienten lasten vanhemmille. Kenenkään ei tulisi jäädä yksin. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki äidit eivät halua osallistua äiti-vauva -kerhoihin uusien ihmisten kanssa tai ystävystyä väkisin hiekkalaatikon reunalla ihmisten kanssa, joiden keskustelut pyörivät ainoastaan vihertävän kakan ja maitopuklujen ympärillä.

Kun vauva on pieni, on omien vanhempien seura kaikista tärkeintä hänelle. Tällöin esimerkiksi äiti voi lähteä pienokaisen kanssa kahvilaan tapaamaan työkaveriaan, parasta ystäväänsä tai suosikkibaristaa. Äidille voi olla tärkeämpää tässä vaiheessa päästä pois vauvaympyröistä ja keskustella aikuisten asioista edes puolituntisen ajan. Vauvalle voi puolestaan järjestää omaa touhuaikaa muiden vauvojen parista esimerkiksi muskarin tai vauvauinnin merkeissä.

Äitiyden ihanuutta saatetaan hehkuttaa toisinaan liian kanssa. Ei vanhemmuus ole aina niin ihanaa kuin mitä pullantuoksuiset äidit antavat Instagram-kuvissaan olettaa. Vaikka lasten kasvattaminen ei ole rakettitiedettä, vaatii se vanhemmalta pitkäjännitteisyyttä, ahkeruutta ja sitoutumista.

Kun puolivuotiaan vauvan äidille sanotaan: ”Nauti nyt vauva-ajasta, aika menee niin nopeasti!”, niin moni äiti saattaa siinä vaiheessa oikeasti jo toivoa, että pienokainen olisi hieman isompi ja tuttipullorumba sekä vaipparalli olisivat takanapäin.

On totta, että kaikkien tulisi syödä terveellistä ja monipuolista ravintoa, nukkua ja liikkua tarpeeksi ja elää mahdollisimman tyydyttävää elämää matkusteluineen, perheineen ja uraputkineen. Toisinaan parasta huolenpitoa on se, että osaa myös höllätä vaatimuksia tarvittaessa.

Lapsi ei kuole siihen, jos hän syö muutamana päivänä valmisruokia itse kokattujen luomuruokien sijaan, katsoo yhtenä iltana pelkästään piirrettyjä monipuolisen aktiviteetin tilalla tai joutuu kaikkien paremman jaksamisen nimissä viettämään yöt omassa sängyssään. Lasten kasvattamisesta ei kannata tehdä väkisin hankalaa.