Näistä asioista tuoreet vanhemmat riitelevät

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kun kahdesta tulee kolme, muuttuu koko parisuhteen harmonia ja jännite uudenlaiseksi. Aiemmin umpirakastuneet ihmiset saattavat muuttua melkoisesti perheenlisäyksen myötä. Tuoreiden vanhempien kannattaa kuitenkin tiedostaa, että he pääsevät yhdessä sitoutumalla asioista huomattavasti kivuttomammin yli kuin silloin, jos molemmat joutuisivat jatkamaan eloaan yksin.

PureWow on nyt listannut viisi asiaa, joista pienten lasten vanhemmat tappelevat eniten. Kun nämä asiat tiedostaa etukäteen ja niistä osaa myös sopia rakentavasti, säästyvät kaikki pienen perheen osapuolet turhilta ja ylimääräisiltä mielipahoilta. Eniten varmasti kiukuttaa väsymys ja se, kuka saa nukkua milloinkin.

Koska väsymys on yleistä kaikissa vauvaperheissä, ei sen takia kannata käynnistää ylenpalttista valitusveisua. Äitiä väsyttää, isää väsyttää, vauvaa väsyttää ja naapurin mummoakin väsyttää. Asia ei muutu valittamalla tai väsymyksen määrää vertailemalla. Ongelman voi ratkaista toisella tavalla ja se on vain kestettävä, jos nukkumista varten ei saa riittävästi hoitoapua. Vauva-aika ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia.

Siivous on yksi takuuvarmasti närää aiheuttavista asioista. Kun lapsi ei vielä liiku itse, hoituvat kotihommat helposti hänen köllötellessä lattialla, sitterissä tai sängyssään. Sen sijaan liikkumaan opetteleva lapsi voi viettää aikaansa siivouksen aikana leikkikehässä tai vaikkapa mummolassa. Eikä lapsiperheen koti voi yksinkertaisesti näyttää kuin sisustuslehden sivuilta suoraan.

Jokaiseen perheeseen kerääntyy pyykkiä, tiskiä ja pullanmuruja pöydän alle. Kun tuoreet vanhemmat sopivat pelkästään siitä, että tavarat pannaan aina omille paikoilleen ja kodissa liikkuessa järjestellään pikkuisen jatkuvasti, pysyy asunnon yleisilme hieman siistimpänä itsestään. Vauva-arki vaatii kompromisseja.

Seksi voi aiheuttaa kiistoja, mutta kumpikaan osapuoli ei saa syyllistää toista. Myös pienten lasten vanhempien olisi tärkeää muistaa parisuhteeseen panostaminen. Kumppani on edelleen oma rakas, vaikka hänestä on tullutkin vanhempi. Puolisoa ei kannata torjua jatkuvasti, mutta mikäli energiataso tai mielenkiinto eivät riitä seksiin, voi pariskunta helliä toisiaan muilla tavoin. Yleensä läheisyyden lisääminen ja kumppanin huomioiminen lisää automaattisesti myös seksiä.

Sukulaisten kyläileminen voi olla sekä helpotus että rasite. Jokainen perhe kaipaa myös kotiutumisrauhaa ja omaa aikaa, mutta toisaalta vauva-arkena haluaisi ottaa mahdollisimman paljon apua vastaan. Anopin kyläreissuista voi sopia etukäteen siten, että hän saapuu avuksi esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Tällöin vanhemmat pääsevät käymään elokuvissa tai ravintolassa muutaman tunnin ajan. Vaipparallin käynnistyessä jopa kakkavaipan vaihtaminen saattaa aiheuttaa sanaharkkaa tuoreiden vanhempien välille. Kyseessä on molempien lapsi. Hänellä on oikeus päästä siten myös molempien vanhempien hoidettavaksi. Vanhemmat voivat vaikka sopia, että eniten kakkavaippoja päivän aikana vaihtanut saa päättää illalla katsottavan elokuvan.