Sosiaalinen media tappaa sosiaalisen elämän – pitäisi nimetä huomiomediaksi

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sosiaalinen media toimii yhteydenpitovälineenä, foorumina, valokuva-albumina ja koko elämän yhdeksi datapaketiksi kokoavana palveluna. Toisaalta sosiaalinen media voi olla valheellinen, vastenmielinen sekä salakavalasti kontrolloiva ja koukuttava.

Osa ihmisistä on lopettanut sosiaalisen median käyttämisen oman mielenterveytensä, yksityisyytensä tai esimerkiksi elämänlaadun parantamisen takia. Ihmisiä näkee harvoin missään ilman älylaitteitaan.

Puhelin on ikään kuin kasvanut käteen kiinni, eikä ruudun ulkopuoliseen ympäristöön kiinnitetä enää huomiota. Sosiaalinen media on mahtava alusta niille, jotka pitävät yhteyttä kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin. Sen sijaan se tappaa aidot sosiaaliset kontaktit, jos se on ainoa yhteydenpitoväline koko elämässä.

BBC on koonnut ihmisten mielipiteitä siitä, miksi he eivät jaksa enää sosiaalisen median käyttämistä. Osa on lopettanut sen eronsa jälkeen ja tajunnut elävänsä nykyään yhä enemmän hetkessä.

Toiset ovat surullisia siitä, kun ihmiset eivät huomaa upeaa ympäristöään tai lähellä olevia ihmisiään sovellusten viedessä kaiken ajan ja huomion. Sosiaalista mediaa ei välttämättä tarvitse lopettaa kokonaan, mutta sen käyttöä voi kontrolloida siten, että se on osa elämää, eikä koko elämä.

Asiantuntijoiden mukaan sosiaalinen media on nimityksenä harhaanjohtava, koska niiden tarkoituksena on hakea enemmän huomiota kuin sosiaalisia kontakteja. Ihmiset kilpailevat luonnostaan toistensa kanssa, ja sosiaalinen media on yksi uusi alusta tämän alkukantaisen käyttäytymismallin ohjailemiseen.

Sosiaalista mediaa kehitetään ihmisen käyttäytymiseen erikoistuneiden ammattilaisten kanssa jatkuvasti enemmän koukuttavampaan suuntaan. Maailmassa on edelleen 4,8 miljardia ihmistä, jotka eivät kuulu sosiaaliseen mediaan.

Meet the people who have quit social media

Thinking about quitting social media? These people have…📵 (via BBC Ideas)

Publié par BBC News sur dimanche 25 février 2018