Juotko yksinäisyyteen vai oletko yksinäinen koska juot?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yksinäisyys on eri asia kuin olla yksin. Osa ihmisistä kokee olevansa yksinäisiä, vaikka heidän ympärillään olisikin muita ihmisiä. Toisaalta pitkään yksin oleminen voi johtaa myös yksinäisyyteen. Osa yksinäisistä ihmisistä turruttaa oloaan alkoholin avulla.

Alkoholin haittoihin erikoistunut lääkäri Bunmi Aboaba kysyy tuikkua murheisiin ottavilta, että antaako alkoholi heille oikeasti mitään takaisin? Yksinäisyys ja alkoholi saattavat kulkea käsi kädessä, kun viinipullosta löytää luottoystävän yksinäisten iltojen iloksi. Aidot sosiaaliset suhteet ovat elintärkeitä ihmisille.

Jopa sosiaalisissa tilanteissa ravaavat ihmiset voivat tuntea olonsa pohjimmiltaan yksinäiseksi. Sosiaalisessa mediassa näkee paljon alkoholia ylistäviä meemejä, joissa voidaan kannustaa ihmisiä hälventämään pahaa oloaan viinilasilliseen – tai jopa koko pulloon. Valitettavasti liiallinen juominen on yhteydessä suurempiin ongelmiin, Aboaba muistuttaa Femail Firstissä.

Alkoholi voi toimia kuvitteellisena pahan olon parantajana, joka todellisuudessa pahentaa väärin käytettynä oloa entisestään. Yksinäisyys ja alkoholi voivat yhdessä vähentää energiatasoa, aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Kannattaa muistaa, että suhde alkoholiin on yleensä hyvin yksipuolinen. Se saattaa lopulta johtaa elämäntilanteen siihen pisteeseen, että yksinäinen ihminen on entistäkin yksinäisempi alkoholin takia. Sitten kannattaa panna korkki kiinni.