Oletko varma viestistäsi? Älä lähetä viestejä tunnepuuskassa

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tunnepuuskassa tekstaaminen on varma keino aiheuttaa lisää mielipahaa etenkin, jos taustalla on väittelyä, riitaa tai tappelua. Ihmisten ei kannattaisi koskaan selvittää asioita pelkästään viesteillä, koska eleiden ja äänensävyjen puuttuminen voivat johtaa väärinkäsityksiin.

Sanoja tai tekoja ei voi ottaa pois. Sama pätee esimerkiksi sosiaalisen median kommentteihin ja puolisolle lähetettyihin tekstiviesteihin. Negatiivisista tunteista ei kannata kommunikoida pelkästään viestien välityksellä, koska tällöin saattaa herkästi unohtaa käytöstavat ja filtterit viesteistä. Pahimmassa tapauksessa viesteillä tapahtuvat vuodatukset tuhoavat koko parisuhteen.

Ennen tunnepitoisen viestin lähettämistä kannattaa ottaa tauko. Kirjoita viesti vaikka muistiinpanoihin ja lue se pienen tauon jälkeen uudestaan. Lähetä viesti vasta sitten, kun olet aivan varma sisällöstä myös leppyneenä. Tärkeintä kiistoissa ei ole se, että on oikeassa, vaan se, että kiistan perimmäinen syy selvitetään. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä kirjoittelun avulla.

Kerran lähetettyä tunnepurkausviestiä ei pysty enää ottamaan takaisin. Viesti saattaa ainoastaan hankaloittaa ja eskaloida asioita entisestään. Äreänä ei kannata vastata ollenkaan, vaan odottaa myrskyn laantumista. Ihmisten ei myöskään kannata tehdä johtopäätöksiä mututuntumalla tai omien olettamusten perusteella. Asioilla on aina monta puolta.

Ihminen voi olla vastuussa ainoastaan omasta käyttäytymisestään, joten kannattaa kiinnittää erityishuomiota omaan reagointiin kiistatilanteissa. Hyökkäämisen sijaan on hyvä laskea kymmeneen ja pohtia, onko ongelma edes raivokkaiden viestien arvoinen asia, YourTango muistuttaa.