Unitutkijan viisi vinkkiä – näin saat helpommin unta illalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Aivotieteen ja psykologian professori Matthew Walker on nyt listannut Tech Insiderille viisi vinkkiä, joiden avulla ihminen voi nukahtaa helpommin. Ihmiset saattavat taistella unen saamisen kanssa jopa tuntikausien ajan, mikä puolestaan verottaa yöunien kokonaismäärää.

Nukkumista varten voi luoda ihanteelliset olosuhteet, jolloin unen saavuttaminen on nopeampaa ja helpompaa. Unitutkija Matthew Walkerin mukaan ihminen saavuttaa parhaiten riittävän määrän unta, mikäli hän pitää unirytminsä säännöllisenä. Ihmisten kannattaa käydä nukkumaan samaan aikaan joka ilta.

Ihminen tarvitsee iltaisin hämärää tuottaakseen tarpeeksi unihormonia, joten kaikki ruudut ja valot kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin ennen nukahtamista. Makuuhuoneen tulee olla viileä, eli noin 18,5 celsiusastetta. Alkoholia ja kofeiniia ei saisi nauttia ennen nukkumaanmenoa, koska se saattaa herättää nukkujansa useita kertoja yössä. Kofeiini puolestaan estää syvän unen saavuttamisen.

Mikäli ihminen ei saa unta sängyssä ollessaan, kannattaa hänen nousta ylös ja poistaa aivojen olettamus sängyssä valvomisesta. Sänkyyn tulisi mennä viettämään aikaa ainoastaan tuntiessaan itsensä väsyneeksi. Ihmisten kannattaa myös kokeilla rentoutumisharjoituksia tai meditoimista parempien nukkumistapojen saavuttamiseksi.

https://www.facebook.com/techinsider/videos/vb.352751268256569/942721869259503/?type=2&theater