Tutkijat pitivät sikojen aivoja elossa – kokonaan ilman ruumiita!

Ohhoh! · Tim Isokivi

Tutkijat ovat onnistuneet kokeesta, jonka uskottiin olevan pitkään mahdollista vain fiktiossa. Sikojen aivoja onnistuttiin pitämään 36 tunnin ajan ilman niiden ruumiita.

Sikojen päät oli irrotettu, mutta aivojen verenkiertoa jatkettiin pumppujen, lämmittimien ja keinotekoisen veren avulla. Yalen yliopiston tutkijat havaitsivat aivojen solujen jatkavan toimintaansa normaalisti. Aivot eivät kuitenkaan olleet tietoisia kokeen aikana.

Tutkimustulokset paljastettiin Yhdysvaltojen terveysviraston neurotieteen eettisiä kysymyksiä käsitelleessä tapaamisessa. MIT Technology Review -julkaisun mukaan tutkimusta johtanut Nenad Sestan kuvailee tuloksia ällistyttäviksi ja odottamattomiksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun kyseisen kokoluokan eläinten aivoja on onnistuttu säilyttämään elossa ilman niiden kehoa. Tutkimuksen toivotaan tulevaisuudessa tarjoavan apua esimerkiksi aivojen sairauksien, kuten Alzheimerin taudin hoitokeinon etsimiseen.