Tutkimus vahvisti: Kiroilevilla muita laajempi sanavarasto

Viihdeuutiset · Stara.fi

Voimasanojen, eli kirosanojen, käyttäjiä on tutkittu viime vuosina poikkeuksellisen runsaasti, ja heidän on muun muassa todettu olevan muita rehellisempiä. Lisäksi kiroilun on osoitettu vähentävän ihmisten kokemaa fyysistä ja henkistä kipua. Nyt taas eräs tutkimus on samoilla linjoilla.

Massachusettsin Maristin taidekoulun toteuttamassa tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, jonka mukaan kiroileville ihmisillä on muita laajempi sanavarasto käytettävissään. Aikoinaan kiroilun väitettiin johtuvan ihmisen huonosta sanavarastosta, mutta nyt tuollainen väite on kuitenkin kumottu, Language Sciences -lehti uutisoi.

Psykologit Kristin Jay ja Timothy Jay päättelivät tutkimuksessaan, että kirosanoja puheessaan käyttävillä ihmisillä on muutenkin tavallista laajempi sanavarasto käytettävissään. He tutkivat asiaa valitsemalla testiin 43 ihmistä, joiden ikähaarukka oli 18-22 vuotta. Osallistujien tuli esimerkiksi luetella minuutissa mahdollisimman monta kirosanaa. Sen jälkeen heidän tuli luetella samassa ajassa mahdollisimman monta eläimen nimeä.

Lopulta sama toteutettiin myös paperilla siten, että lueteltavien sanojen tuli alkaa A-kirjaimella. Osallistujat, jotka osasivat luetella muita enemmän kirosanoja osasivat luetella myös muita enemmän eläinten nimiä. Tutkimuksen otos oli pieni, mutta se tullaan jatkossa toteuttamaan laajemmalla testiryhmällä.