Tuhansia vuosia vanhat apinanleipäpuut kuolemassa – taustalla ilmastonmuutos

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Afrikan vanhimpiin ja näyttävimpiin lukeutuvat puut ovat viime aikoina alkaneet kuolemaan. Tutkijat uskovat kuolemien taustalla olevan ilmastonmuutoksen. Yhdeksän eri puolila afrikkaa sijaitsevista vanhimmista apinanleipäpuista on tehnyt kuolemaa viimeisten vuosikymmenten aikana.

Tämä huolestuttaa tutkijoita, sillä puut voivat elää yli 3.000 -vuotiaiksi ja kestää Afrikan ankarien kuivien kausien yli.

Vanhin apinanleipäpuu, Zimbabwessa sijaitseva ja 2.500 vuoden ikään ehtinyt Panke, kuoli vuonna 2011. Mahdollisesti tunnetuin apinanleipäpuu Chapman kuoli puolestaan vuonna 2016. Löytöretkeilijä David Livingstone kaiversi aikoinaan nimikirjaimensa Botswanan kansallismonumentiksi julistettuun, 1.400 vuotta vanhaan puuhun.

AFP-uutistoimiston mukaan tutkijat eivät ole varmoja, mikä tarkalleen ottaen on johtanut muinaisten puiden viimeaikaisin kuolemiin. Sen kuitenkin epäillään johtuvan ainakin osittain Afrikan ilmastoon kohdistuneista merkittävistä muutoksista.