Näistä merkeistä tunnistat narsistin – luota vaistoihisi ja lähde karkuun

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Narsistit kiertävät kohteensa salakavalasti pikkusormen ympärille siten, ettei uhri aluksi edes huomaa joutuneensa ansaan. Lopulta persoonallisuushäiriöllä varustetun kontrolloijan häkistä on todella vaikea päästä eroon. Narsisti kannattaa tunnistaa jo aikaisessa vaiheessa, jolloin hänestä on myös helpompi päästä eroon.

Ihmissuhteisiin erikoistunut tohtori Carmen McGuinness listaa Popsugarille, että huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset ovat narsisitien lempiuhreja. Toisista huolehtivat ihmiset joutuvat usein ylivertaisena itseään pitävien narsistien houkutuksille alttiiksi. Narsistit rakastavat heitä rakastavia ihmisiä.

Narsistit ovat ihmisiä, jotka etenevät suhteessa nopeasti. Kun he ovat saaneet uhrinsa koukkuun, kääntävät he selkänsä ja muuttuvat suloisesta ja ihastuttavasta persoonasta kylmäksi ja julmaksi. He syyttävät aina uhriaan käytöksestään. Narsistit tietävät mistä langoista pitää vetää saadakseen muut puolelleen, ja heillä usein on jonkinlainen nyyhkytarina valmiina. He rakentavat tarinan avulla luottamuksen illuusion ja saavat huomiota osakseen.

Narsistit eivät kummarra ketään, koska ovat aina ylivertaisia ja oikeassa. He lyövät muut ihmiset maihin saadakseen itselleen paremman olon. Lisäksi heidän lempipuheenaiheensa on aina he itse. Aina. Huomion on aina oltava heissä itsessään. Valitettavasti he eivät osaa edes ajatella asioita muiden näkökulmasta tai ymmärrä heidän mielipiteistään poikkeavia kantoja.

Narsistit luulevat vääristyneessä maailmassaan olevansa kaiken, jopa lain yläpuolella. Säännöt eivät kosketa heitä millään tasolla. Saati lupaukset, joita he viljelevät ympäriinsä, mutta eivät koskaan pidä niitä. Empatia on vieras käsite, vaikkakin he osaavat hetkessä muuttua jopa lipevän empaattiselta tuntuvaksi henkilöksi. Tämä on vain esitystä, jonka narsistit hallitsevat. He manipuloivat ja arvostelevat. Juokse karkuun niin pian kuin voit.