Etkö saa unta? Tämä yksinkertainen vinkki voi auttaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Unettomuus on salakavala vaiva, joka vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen. Nukahtamista helpottavia vinkkejä ja hoitokeinoja on tarjolla enemmän kuin koskaan aiemmin. Silti osa ihmisistä jää pyörimään sänkyynsä aamuyön pikkutunneille saakka.

Säännöllinen elämänrytmi, rutiinit, terveellinen ruokavalio, liikunta ja oikeanlainen makuuhuoneympäristö vaikuttavat unenlaatuun sekä nukahtamiseen. Jos kuitenkin jää pyörimään sänkyyn ajatustensa kanssa, eikä osaa rauhoittaa mieltä tarpeeksi, tulee sängystä nousta ylös.

Unen aikana tapahtuviin hengitysongelmiin erikoistunut hammaslääkäri Martha Cortes kertoo PureWow-julkaisulle, että nukahtamisvaikeudet voi selättää kirjoittamalla. Nouse ylös ja kirjoita mielessä pyörivät asiat, huolet tai tehtävälistat paperille. Toimi helpottaa aivojen rentoutumista ja saa mielen tyhjemmäksi. Tällöin on myös helpompi nukahtaa.

Ellei tämä vinkki auta, niin suomalainen Vieno tarjoaa verkossa suomenkielisiä rentoutuksia, jotka auttavat muun muassa nukahtamaan iltaisin. Äänitteet voi kuunnella suoraan verkosta esimerkiksi matkapuhelimella osoitteessa Vieno.fi.