Kellojen siirtäminen voi laukaista kausimasennuksen – näin parannat oloasi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lyhyemmät päivät ja pidemmät yöt eivät sovi kaikille. Talviaikaan siirtymisen ideana on saavuttaa enemmän valoa aamuihin, mutta tällä pallonpuoliskolla päivät lyhenevät muutamaan tuntiin tai olemattomiin pahimman kaamoksen ajaksi. Pimeydestä voi kuitenkin selvitä.

Talviaikaan siirtyminen antoi ihmisille yhden tunnin lisäaikaa nukkumiselle aamulla. Kellonaikojen vaihteleminen voi kuitenkin vaikuttaa ikävästi kehon ja mielen hyvinvointiin. Pahimmillaan aikajakso voi laukaista kausimasennuksen, jolloin hormonit ja välittäjäaineet menevät sekaisin. Tämä heijastuu väsymyksenä, kiinnostuksen vähenemisenä, motivaation puutteena ja ruokailutottumusten muutoksina.

Mikäli mieliala romahtaa merkittävästi pimeän aikakauden alkaessa, kannattaa käydä lääkärillä selvittämässä veriarvot ja se, syökö tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita. CBS Newsin mukaan ihmisten tulisi nauttia päivänvalosta mahdollisimman paljon päivän lyhyydestä huolimatta. Aktiivinen elämänasenne auttaa pahimmasta ajanjaksosta ylipääsemiseen, eikä missään nimessä kannata hautautua sängynpohjalle.

Mielialanvaihteluita voi hallita myös ruokavalion avulla jättällä turhat hiilihydraatit pois ja keskittymällä proteiinin ja terveellisen rasvan syömiseen. Väsymys voi vaikuttaa makeanhimoon tai roskaruokien mielihaluun, mutta tasainen verensokeri on avain onneen. Jos perustoimenpiteet hyvinvoinnin tueksi eivät riitä, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle kysymään apuja kausimasennuksen hoitoon.