Komeetta Wirtanen näkyy nyt paljain silmin – ilmestyi näkyviin viime yönä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Nyt kannattaa suunnata katse yötaivaalle. Viime yöstä alkaen siellä on nimittäin havaittavissa jopa paljaalla silmällä komeetta Wirtanen, joka ohittaa maan joulun alla. Näkyvyyttä saattaa kuitenkin haitata Kuun kirkkaus ja mahdollinen valaistuksesta syntyvä valosaaste.

Maapallon noin 11,6 miljoonan kilometrin päästä ohittava Wirtanen erottuu tähtietieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan kirkkaimmillaan juuri maanantain jälkeen. Komeetta näkyy parhaiten etelätaivaalla myöhäisillasta noin kello 22.00 – 23.00 aikoihin.

Taivaankappaleen ollessa kirkkaimmillaan sen saattaa erottaa yötaivaalta paljain silmin. Komeetta Wirtanen on nimetty sen vuonna 1948 löytäneen Carl A. Wirtasen mukaan. Kuten hänen nimensä antaa olettaa, oli Yhdysvaltalaisella tähtitieteilijällä suomalaiset sukujuuret.

View this post on Instagram

Komeetta 46P/Wirtanen seikkailee vuodenvaihteen yötaivaalla ja kirkastuu ennusteiden mukaan juuri ja juuri paljain silmin nähtäväksi. ⭐ Kiikareilla saa Wirtasesta enemmän irti, mutta pyrstötähti on myös hyvä valokuvauskohde. ⭐ Lue tarkemmat tiedot osoitteessa www.ursa.fi/wirtanen #Repost @cometografia • • • • • El cometa 46P/Wirtanen fotografiado el 29 de Noviembre con un brillo de magnitud 5 ya es observable a simple vista desde cielos oscuros. En esta imagen de gran campo el envoltorio gaseoso del cometa, consituido por carbono diatómico que le confiere un color verdoso, alcanza un tamaño angular de 1 grado: el doble del tamaño de la Luna vista desde la Tierra; la fotografía también muestra una cola iónica que partiendo del núcleo se prolonga 40 minutos de arco hacia el noreste. El cometa Wirtanen aumentará todavía aun más su brillo y tamaño aparente hasta su máxima aproximación a la Tierra a mediados de Diciembre. . Telescopio Takahashi FSQ-106ED f/5.0. Cámara SBIG STL-11000M. 18 min. de exposición total. Remotamente desde Mayhill, Nuevo México (EEUU). . Sigue el enlace de mi perfil para ver la imagen en mejor calidad: . / Comet 46P/Wirtanen photographed on November 29 with a brightness at magnitude 5 is already visible at naked eye from dark skies. In this wide field image the gassy envelope of comet, shaped by diatomic carbon which confer it a greenish color, reaches an angular size of 1 degree: twice the size of Moon viewed from Earth; the photography also shows a ionic tail which departing from nucleus extends 40 arcminutes toward northeast. Comet Wirtanen will increase even more its brightness and appaerent size unto its maximun approaching to Earth at middle December. . Telescope Takahashi FSQ-106ED f/5.0. Camera SBIG STL-11000M. 18 min. total exposure. Remotely from Mayhill, New Mexico (USA). . Follow link in my bio to see image at better quality. . #46p #wirtanen #comet #comets #cometa #cometas #astrophotography #astrophoto #deepsky #astronomy #space #universe #nightsky #universetoday #astrofotografia #astrofoto #astronomia #espacio #universo #cielosESA

A post shared by Ursa ry (@ursa_ry) on