Alkoholin kulutus ei kasvanutkaan rajusti – THL:n ennuste pieleen

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomi sai vuoden 2018 alussa uuden alkoholilain, jossa korkeintaan 5,5-prosenttiset juomat tulivat viimein myyntiin ruokakauppoihin, kioskeille ja huoltamoille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat uhailivat tuolloin kansanedustajia jopa 500 vuosittaisella lisäkuolemalla, jos alkoholilaki hyväksyttäisiin. Laki hyväksyttiin ja THL:n arviot paljastuivat perättömiksi.

Staran toimitus on nyt saanut Valviran tuoreimman raportin alkoholin myynnistä Suomessa. Kulunut kesä oli Suomen mittaushistorian helteisin, joten terassikelit vaikuttivat tietenkin myös alkoholin myyntiin sekä ravintoloissa että kaupoissa. Helteistä huolimatta tammi-lokakuulta raportoidut alkoholin myyntiluvut eivät ole juuri kasvaneet verrattuna vuoden 2017 poikkeuksellisen sateiseen kesään.

Alkoholin myynti Suomessa 01-10/2018, Lähde: Valvira

Valviran myyntitilastossa on tapahtunut yksittäisten kuukausien kohdalla suuriakin heittoja molempiin suuntiin, mutta tammi-lokakuussa alkoholin kokonaismyynti kasvoi vain 0,8 prosenttia, kun THL ennusti peräti 4-6 prosentin kulutuskasvua. Edellinen Valviran tilasto piti sisällään alkoholin myynnin tammi-elokuussa 2018, jolloin puhtaana alkoholina myynti nousi 1,1 prosenttia. Elokuusta lokakuuhun myynti on siis ollut selvästi laskemaan päin.

Tammi-lokakuun tilastossa eniten myyntiä ovat kasvattivat odotetusti miedot juomasekoitukset, eli lonkerot, joiden myynti kolminkertaistui. Maustamattoman viinan myynti on laskenut 4,1 prosenttia ja maustetun viinan myynti on laskenut 3,9 prosenttia. Oluissa pintahiivaiset ovat kasvattaneet myyntiä 15,9 prosenttia, mutta pohjahiivaisten myynti on laskenut 2,4 prosenttia. Siiderien myynti on 7,9 prosentin laskussa ja punaviinien myynti 6,9 prosentin laskussa. Valkoviinin myynti on ollut 1,2 prosentin kasvussa ja kuohuviinien myynti 2,2 prosentin kasvussa.

Alkoholin kokonaiskulutukseen lasketaan mukaan nyt julkistettujen Valviran myyntilukujen lisäksi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvittämä matkustajatuonti, joka on laskenut merkittävästi. Tuorein matkustajatuonnin tilasto on elokuulta 2018, jolloin alkoholin matkustajatuonti väheni 11 prosenttia vuoden takaisesta. Ellei todella rajuja muutoksia tapahtunut marras-joulukuussa, tulee koko vuoden alkoholin kokonaiskulutus näiden tilastojen valossa laskemaan.

Koko vuoden kulutustilasto julkaistaan maaliskuussa.