Lääkärit määräsivät naisille huumeilla kyllästettyjä tamponeja

Ohhoh! Terveys · Stara.fi

Nykyisin huumeisiin suhtaudutaan vakavasti, mutta esimerkiksi Suomessa koviakin huumeita käytettiin vuosikymmeniä sitten melko yleisesti lääkärin määräyksellä ja ilman. Orleansin lääketieteen museosta löytyy pala historiaa, joka näyttäytyy nykyisessä yhteiskunnassa hieman erikoisena.

Historia tuntee nimittäin tapauksia, joissa naisille on määrätty lääkärin toimesta tamponien kaltaisia suppoja, jotka oli kyllästetty opiumilla ja belladonnalla. Ensin mainittu on vahva huumaava aine, jota käytetään monien lääkkeiden ainesosaan ja jälkimmäinen on myrkkykasvi, jota on käytetty satoja vuosia huumaaviin tarkoituksiin.

Tällaisia reseptejä on naisille määrätty vielä 1800-luvulla. Oopiumin oli määrä toimia kipulääkkeenä ja belladonnan oli määrä rentouttaa vaginaa, museon johtaja Elizabeth Sherman kertoi The Guardian -lehdelle.

Nykyisenkaltainen tamponi keksittiin kaupalliseen käyttöön vasta 1900-luvulla, mutta vastaavia tuotteita on ollut olemassa kautta historian. Tamponit ovat liittyneet huumeisiin siitä saakka kun niistä on merkintöjä historiassa. Rooman valtakaudella tamponeja kastettiin huumaavien aineiden lisäksi myös muun muassa hunajaan.