Fruitaristit syövät pääasiassa hedelmiä – lääkäri varoittaa sivuvaikutuksista

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Erilaiset dieetit ja erityisruokavaliot ovat yhä yleisimpiä. Ihmiset saattavat muokata ruokavaliotaan eettisistä tai terveyteen liittyvistä syistä. Yksi suosiotaan kasvattavista vaihtoehdoista on fruitarismi.

Fruitaristit syövät pääasiassa kypsentämättömiä ja tuoreita hedelmiä. Sääntönä on, että hedelmiä syödään ainoastaan silloin kun on nälkä ja silloin niin paljon kunnes tulee kylläiseksi. Hedelmien ja marjojen lisäksi voi syödä myös pienissä määrin pähkinöitä ja siemeniä. Toiset noudattavat sääntöä, että yhden ruokailun aikana syödään vain yhdenlaisia hedelmiä.

Tohtori Gabrielle Lyon varoittaa PureWow-julkaisussa, että hedelmien syöminen on pääasiassa terveellistä. Jos ihminen kuitenkin syö pelkästään hedelmiä pitkän aikaa, saattaa hän saada liian vähän terveellisiä rasvoja ja proteiinia elimistöönsä.

Tämä puolestaan vaikuttaa lihasten surkastumiseen ja muihin terveysongelmiin. Hedelmien syöminen kannattaa, mutta lähinnä osana monipuolista ruokavaliota. Fruitarismissa tulee huolehtia tarkkaan, että keho saa kaikki tarvittavat hivenaineet.