Youtube kitkee salaliittovideoita – näkyvät entistä harvemmin suositelluissa videoissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Youtubessa on ollut pitkään vaikeaa olla törmäämättä mitä lennokkaampia salaliittoteorioita esitteleviin videoihin. Jatkossa niitä saatetaan kuitenkin nähdä suosituksissa aikaisempaa harvemmin.

Youtube on muuttanut algoritmiaan vähentääkseen potentiaalisesti vahingollisia valeuutisia ja salaliittoteorioita sisältävän materiaalin näkymistä videosuosituksissa. Tämä koskee muun muassa maan litteydestä, 9/11-salaliitoista ja uskomushoitojen tehokkuudesta katsojia vakuuttelevia videoita.

Youtuben mukaan videot eivät monissa tapauksissa varsinaisesti ole palvelun sääntöjen vastaisia, joten niitä ei poisteta kokonaan. Salaliittovideoita varta vasten etsivät tulevat siis löytämään niitä sivutolta jatkossakin.

Uudistus koskee alle prosenttia Youtubeen ladatusta videomateriaalista. Yhtiö on aikaisemmin kitkenyt käyttäjiensä pyynnöstä muun muassa harhaanjohtavia otsikoita sisältäneitä reaktiovideoita, joita tehtailtiin klikkien toivossa.