Yhdysvalloissa 20 % lapsista ei ole koskaan juonut vettä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Veden juominen on länsimaissa arvostettu luonnollisesti korkealle, sillä varsinkin Suomessa sitä saadaan suoraan jokaisesta hanasta. Tilanne on kuitenkin hieman toinen maissa, joissa juomakelpoista vettä on saatavilla vain pullotettuna. Nyt Yhdysvalloissa on saatu hyvin huolestuttava tutkimustulos, jonka mukaan peräti 20 prosenttia sikäläisistä lapsista ei ole koskaan juonut vettä.

Yhdysvalloissa virvoitusjuomat, mehut ja maustetut vedet sekä hiilihapotetut pullovedet ovat vallanneet markkinoita, eikä kaikissa perheissä osteta lainkaan tavallisia vesipulloja juotavaksi. Arizonan Phoenixissa tehdyssä ja Journal of American Medical Association Pediatrics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että peräti viidesosa lapsista on pidättäytynyt koko elämänsä pelkästään näissä.

Tutkijat kiittelivät kehitystä, jossa makeutettujen juomien kulutus on ollut 15 vuodessa selvässä laskussa, mutta yhä edelleen liian moni jättää pelkän kuplattoman veden juomatta. Tutkimusta johtaneen Pennsylvanian yliopiston terveysosaston johtaja Asher Resignerin mukaan nyt on tärkeä selvittää ketkä ovat riskiryhmässä. Tutkimukseen osallistui 8.500 lasta ja teini-ikäistä, USA Today kertoi.