Norja kieltää turkistarhauksen – 200 tarhaa lopettaa toimintansa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Norjan parlamentti eli suurkäräjät on hyväksynyt lain, joka kieltää turkistarhauksen. Lain mukaan uusia turkistarhoja ei enää saa perustaa. Olemassa olevat tarhat pitää sulkea helmikuuhun 2025 mennessä.

Maassa toimii alle 200 turkistarhaa, jotka tuottavat noin prosentin maailman minkki- ja kettuturkeista. STT:n mukaan turkistarhaajat tulevat saamaan korvauksen elinkeinon päättymisestä. Turkistarhaajien keskusliiton edustajan mukaan korvaussumma on vain murto-osa todellisesta tarpeesta.

Turkistarhaus on rantautunut Eurooppaan Yhdysvalloista 1800-luvun lopulla. Nykyisin se on kielletty Norjan lisäksi Iso-Britanniassa, Itävallassa, Kroatiassa ja Alankomaissa. Useat suomalaiset poliitikot ovat vaatineet turkistarhauksen kieltämistä myös Suomessa.