Kerrankin iloisia luontouutisia! Merikotka ei ole enää uhanalainen Suomessa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on syntynyt tänä vuonna yli 550 merikotkan poikasta. Kanta on kasvanut niin paljon, että merikotkaa ei luokitella enää uhanalaiseksi. WWF tiedottaa, että merikotkien sinnikäs suojelutyö on tuottanut tulosta, ja sen kanta on muuttunut uhanalaisesta elinvoimaiseksi.

Merikotka rauhoitettiin 1920-luvulla. Rauhoituksesta huolimatta merikotkia vainottiin aina 1950-luvulle saakka pesintää häiritsemällä, pesäpuita kaatamalla ja lintuja ampumalla. 1960-luvulla havaittiin, että pesivien lintujen lisääntymiskyky oli alentunut ympäristömyrkkyjen takia, ja esimerkiksi vuonna 1975 kuoriutui ainoastaan neljä poikasta.

WWF perusti työryhmän merikotkan pelastamiseksi vuonna 1972. Työryhmä, joka koostuu asiantuntijoista ja innokkaista lintuharrastajista, alkoi tehdä valistustyötä ja suojella pesäpaikkoja yhdessä maanomistajien ja viranomaisten kanssa. Kenties tärkein yksittäinen toimi merikotkan pelastamisessa on ollut työryhmän aloittama talviruokinta, jonka avulla kotkille tarjottiin myrkytöntä ravintoa. WWF ei käytä jatkossa enää yhtä paljon resursseja sen suojeluun.

– Se, että merikotka luokitellaan nyt elinvoimaiseksi, on hieno palkinto niille sadoille vapaaehtoisille, jotka ovat auttaneet lajin pelastamisessa. Merikotkan pelastaminen on huikea menestystarina, ja haluan kiittää kaikkia sen suojeluun osallistuneita ihmisiä täydestä sydämestäni, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo.