Sukuriita johti ammuskeluun Helsingissä – sivulliset joutuivat vaaraan mafiatyylisessä välienselvittelyssä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin ydinkeskustassa tapahtui tänä kesänä 23. heinäkuuta kello 15:50 välienselvittely, jossa kolmea miestä ammuttiin käsiaseella. Kaksi miehistä sai osuma. Poliisi kertoo, että ampumisen taustalla oli kahden suvun välinen riita.

Poliisi on saamassa valmiiksi Hietalahdenkadun ampumistapauksen esitutkinnan. Tapausta tutkittiin kolmena murhan yrityksenä ja ampuma-aserikoksena. Poliisi on kertonut aiemmin, että asianosaiset tunsivat toisensa entuudestaan ja kyseessä oli keskinäinen välienselvittely.

– Epäilty ja asianomistajat kuuluvat kahteen eri sukuun, joilla oli ollut riitaa jo jonkin aikaa ennen tapahtumia. Riidan syy ei ole selvinnyt poliisille, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio.

Epäilty oli ennen ampumistapausta pahoinpidelty kolmena eri kertana nyrkeillä lyöden. Näistä tapauksista epäillyt henkilöt ovat toisen Hietalahdenkadun tapahtumiin liittyvän suvun jäseniä. Pahoinpidellyn sukua painostettiin lähtemään Suomesta.

Kahden ensimmäisen pahoinpitelyn tapahtumapaikat olivat Espoossa ja Vantaalla. Viimeisin pahoinpitely tapahtui Helsingissä 23. heinäkuuta puolen päivän aikaan.Pahoinpidelty haki pahoinpitelyn jälkeen kodistaan sotilaskäyttöön tarkoitetun 7,62 mm:n pistoolin.

Hän ja kolme toisen suvun miestä näkivät toisensa Ruoholahdenkatu 20:n kohdalla tiellä ajaen toisiaan vastaan. Pakettiautolla liikkunut ja aiemmin pahoinpidelty epäilty huomasi toisen suvun jäsenet ja käänsi autonsa vastakkain tulevien kaistalle. Sen jälkeen hän törmäsi toisen suvun jäsenten henkilöautoon. Se pysähtyi lyhyen matkan jälkeen.

Molempien autojen matkustajat nousivat ulos autoistaan. Pakettiauton kuljettaja ampui neljä laukausta, joista kaksi osui henkilöauton matkustajiin. Sivulliset eivät loukkaantuneet ammuskelussa. Ampumispaikalla ja sen ympäristössä oli kuitenkin tapahtuma-aikaan paljon ihmisiä.