Silkkitie-huumekauppapaikka työllistää poliiseja – tuhannet suomalaiset tutkitaan

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen Tulli takavarikoi keväällä Tor-verkossa toimineen anonyymin kauppapaikka Silkkitien. Nettihuumekaupan ostajat ja myyjät ovat poliisin tiedossa. Vyyhtiin liittyy runsaasti rikosepäilyjä, jotka työllistävät poliisia ympäri Suomea.

Valhalla-nimellä myös tunnetulla Silkkitie-foorumilla on ollut satoja tuhansia nimimerkkejä ja kauppatapahtumia. Poliisin tekniikka on selvittänyt suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyyksiä. Sivuston kautta on kulkeutunut huumeiden lisäksi dopingaineita, lääkkeitä ja aseita. Silkkitien takavarikoiminen on nyt johtanut tuhansiin rikostutkintoihin.

– Epäiltyjä rikoksia tutkimaan on määrätty lukuisia poliiseja, jotka on jouduttu irroittamaan tehtävään eri yksiköistä. Pääosin epäillyt rikokset ovat perusmuotoisia huumausainerikoksia, mutta joukossa on sekä törkeitä tekomuotoja että käyttörikostasoisiksi luokiteltavia epäiltyjä tekoja. Aktiivisessa tutkinnassa on kerrallaan kymmeniä rikosasioita ja uusia kirjataan, kun tietomassaa saadaan analysoitua, Sisä-Suomen poliisilaitokselta tiedotetaan.

– Poliisin hallussa on tarkkaa tietoa osto- ja myyntitapahtumista. Viranomaiset käyttämään esitutkinnassa kaikkia lain sallimia työkaluja, joita ”työkalupakista” löytyy. Silkkitiellä kauppaa tehneiden on mahdollista olla itsekin yhteydessä oman alueensa poliisilaitokoseen ja selvittää oma-aloitteisesti tapahtunutta. Tämä helpottaisi ja nopeuttaisi tutkintaprosessia myös epäillyn kannalta.

Suomen Tullin mukaan Silkkitie-kauppapaikalla oli sen toiminta-aikana noin 400. 000 nimimerkkiä. Toteutuneita kauppatapahtumia oli noin 500.000, ja myynnissä oli 78.000 eri tuotetta. Myynti suuntautui pääasiallisesti Suomeen. Silkkitien käyttäjiä on ollut kaikkialla Suomessa, ja heidän ikäjakaumansa on ollut 15–83 vuotta. Koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa.