Suomessa ennätysmäärä elinsiirtoja viime vuonna – 453 ihmistä sai jatkoaikaa elämälleen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Munuais- ja maksaliiton mukaan viime vuonna tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja. Peräti 453 ihmistä sai elinsiirtojen avulla jatkoaikaa elämälleen. Elinsiirto on paras ja joskus ainoa vaihtoehto pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon.

Viime vuoden elinsiirtomäärä on kaikkien aikojen ennätys. Eniten vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli 293. Toiseksi eniten oli maksansiirtoja 64 kappaletta, sydänsiirtoja 30 ja keuhkonsiirtoja 27 kappaletta. Lisäksi Suomessa tehtiin haimansiirtoja. Uutta elintä odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä.

– Elinsiirtoja pelastaa saajansa hengen tai ainakin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suurin osa elinsiirron saaneista palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. Elinluovutuskortin voi tehdä nykyään myös digitaalisesti lataamalla Elinluovutus-sovelluksen tai kirjaamalla elinluovutustahtonsa Omakantaan. Suomessa toteutettavat elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan Helsinkiin.