Suomalaisnaiset menettäneet nettihuijareille satoja tuhansia euroja

Digi · Terhi Piiroinen

Digihuijauksia voivat olla muun muassa nettikauppapetokset, mobiilihuijaukset, tietojenkalastelu, romanssihuijaukset, erilaiset huijariroskapostit, toimitusjohtajahuijaus ja hybridihuijaukset. Kaikissa näissä on motiivina raha. Toisin sanoen, mikäli jokin tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, ei se yleensä ole totta. Viimeistään suuria summia maksettaessa kannattaa olla äärimmäisen valpas.

– Lapin poliisille on tullut lyhyessä ajassa useampia ilmoituksia romanssihuijauksista Lapissa. Huijaukset ovat lähteneet liikkeelle pääsääntöisesti Facebookin, Messengerin tai jonkin internetin seuranhakupalvelun kautta. Useassa tapauksessa ulkomaalainen sotilas on lähestynyt suomalaista naista romanttisessa mielessä, Lapin poliisista kerrotaan.

– Yhteydenpidon edistyessä rakastunut mies on pyytänyt rahaa päästäkseen nettirakkaansa luo Suomeen. Rahaa saatuaan hänelle on tullut yllättäviä esteitä ja rahaa on tarvittu lisää.

Profiilit ovat tekaistuja ja poliisi epäilee niiden takana olevan tosiasiassa kansainvälisiä ammattirikollisia. Tekijät ovat saaneet rikoshyötyä muutamasta tuhannesta eurosta lähes sataan tuhanteen euroon. Rahansiirtoja on tehty useiden ulkomaisten pankkien kautta, jolloin rikollisia on mahdotonta jäljittää ja saada vastuuseen. Poliisi kehottaa kansalaisia olemaan valppaana ja ilmoittamaan romanssihuijauksista poliisille.