Laturaivo on harvinainen ilmiö – Suomen Latu laati latuetiketin kaikille

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Eräs koiranulkoiluttaja vihaa sydänjuuriaan myöten kaikkia hiihtäjiä, koska hän on joutunut saamaan moitteita ulkoiluttaessaan lemmikkiä alueilla, joissa on talvisin hiihtolatuja. Koirien ulkoiluttaminen hiihtoladuilla on kuitenkin kielletty. Suomen ladun tekemän kyselyn mukaan ainoastaan neljä prosenttia suomalaisista on kokenut laturaivoa.

Toisin sanoen suurin osa hiihtoa talviurheilulajinaan harrastavista omaa käytöstavat tai etiketit. Epäasiallinen puhe tai käytös ei sovi hiihtoladuille sen paremmin kuin muuallekaan. Kaikki hiihtäjät mahtuvat ladulle ja muut ulkoilijat heille osoitetuille reiteille.

– Hiihtämisen ilo kuuluu kaikille. Vaikka laduilla hiihdetään hyvin eri vauhdeilla ja taidoilla, kaikki hiihtäjät on hyväksyttävä ja samalla ladulla on pärjättävä, Anne Rautiainen Suomen Ladusta sanoo.

Laturaivoa voi ehkäistä tekemällä monikäyttöisiä reittejä luontoon. Lenkkeilijöiden on myös helpompaa etsiä sopivampia ulkoilupaikkoja itselleen kuin hiihtäjien, ja kannattaa ottaa huomioon hiihtokauden lyhytkestoisuus etenkin Etelä-Suomessa.

– Virkistysalueilla, joilla kulkee tiheä reittiverkosto, ladut pitäisi mahdollisuuksien mukaan reitittää siten, että myös kävely ja pyöräily arkiliikkumisen ja ulkoilun kannalta keskeisillä reiteillä onnistuu lumiseenkin aikaan, Rautiainen kertoo.

Suomen Ladun laatima latuetiketti:

Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen. Anna kaikille mahdollisuus hiihtää omaa vauhtiaan – ja omalla tyylillään.

Älä luistele perinteisen ladun päällä. Se menee rikki ja pilaa toisten hiihtonautinnon.

Älä kävele ladulla. Latu on tehty hiihtämistä varten, eikä sitä saa muilla liikkumistavoilla rikkoa. Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla.

Nopeampi väistää. Väistä hitaampaa hiihtäjää ohitustilanteissa. Kaksisuuntaisella ladulla kohdatessa molemmat antavat tilaa.

Liiku ennustettavasti. Katso taaksesi ennen kuin vaihdat latua, käännyt risteyksestä tai pysähdyt. Älä kiilaa toisen hiihtäjän eteen.

Muista hiihtosuunta. Noudata ladun ilmoitettua hiihtosuuntaa sekä muita ladun varrella olevia ohjeita ja varoituksia.

Auta. Jokainen hiihtäjä on tarvittaessa velvollinen auttamaan kaatunutta tai loukkaantunutta kanssahiihtäjää.