Veijo Baltzarin rikostutkinta laajeni – mukaan törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen kulttuurieliitin silmien alla vuosikymmenten ajan tapahtunut kyseenalainen teatteritoiminta nousi viimein uutisotsikoihin, kun poliisi alkoi tutkia kulttuurineuvos Veijo Baltzarin edesottamuksia. Tutkinnan alkuvaiheessa rikosnimikkeitä ovat olleet törkeä ihmiskauppa, pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö. Uusia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus.

– Poikkeuksellisen laajan asiakokonaisuuden tutkiminen kestää useita kuukausia. Uusien rikosepäilyjen myötä on vielä runsaasti tekemätöntä työtä, muun muassa useiden kymmenien todistajien kuuleminen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Ohjaaja ja kulttuurineuvos Veijo Baltzarin teot nousivat päivänvaloon poliisitutkinnan ja Helsingin Sanomien tekemän laajan jutun kautta. Sen jälkeen vyyhti on paisunut ja poliisin tietoon on tullut suuri joukko uusia asianomistajia ja rikosepäilyjä. Määrä saattaa kasvaa vielä tämänkin jälkeen.

Helsingin poliisilaitoksen tutkiman laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden syytteen nostamisen määräaikaa on pidennetty kesäkuulle. Veijo Baltzar on vangittuna. Kokonaisuudessa on yhteensä kolme epäiltyä.

Hänen avustajineen luotsaamansa kulttuuriyhdistys Drom ry on saanut kuluneen kymmenen vuoden aikana mittavan määrän avustusrahaa muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Euroopan unionilta. Veijo Baltzarin yhdistys on saanut hankkeisiinsa tukea yhteensä 823.867 euroa vuosien 2009–2019 aikana.