Lukiolaiset huolestuivat – valmennuskursseista epätasa-arvoa Suomeen?

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on erinomainen opetuksen taso ja lukio luo yleispätevät eväät elämään ja jatko-opiskeluun. Suomen Lukiolaisten Liitto on huolestunut ylioppilaskirjoituksiin valmentavien maksullisten valmennuskurssien yleistymisestä. Heidän mukaansa lukio on itsessään paras valmennuskurssi kirjoituksia varten.

Lukiolaisbarometrin 2019 mukaan 17 prosenttia lukiolaisista harkitsee valmennuskurssin käymistä ylioppilaskirjoituksia varten. Suomalainen lukiokoulutus on tutkitusti tasalaatuista. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitysten mukaan lukioiden erot ovat pääosin pieniä. Kohtuulliset arvosanat riittävät moneen opiskelupaikkaan, eikä kaikkien tarvitse kirjoittaa pelkkiä laudatureita korkeakoulupaikkoja varten.

– Lukiokoulutuksen tulee antaa kaikille tasa-arvoiset lähtökohdat ylioppilaskirjoituksiin, sillä vain osalla lukiolaisista on taloudelliset edellytykset osallistua valmennuskursseille. Uudistusten edetessä lukion kurssit valmentavat ylioppilaskirjoituksiin samalla tavalla kuin aikaisemminkin, huomauttaa Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski.