Apple hidasti vanhoja iPhone-puhelimiaan – maksaa 500 miljoonan dollarin korvaukset

Digi · Tim Isokivi

Teknologiajätti Applea vastaan nostettiin taannoin Yhdysvalloissa joukkokanne. Siinä yhtiötä syystettiin vanhojen iPhone-mallien tahallisesta hidastamisesta, jotta niiden omistajat saataisiin ostamaan uudempia malleja.

Nyt Apple on sopimassa oikeustapauksen ja lupautunut The Verge -sivuston mukaan maksamaan 500 miljoonan dollarin edestä korvauksia. Sopimus odottaa vielä tuomarin hyväksyntää. Yhtiö on tosin kiistänyt toimineensa väärin.

Tapauksen sopimisen myötä Apple tulee maksamaan noin 25 dollaria niille, jotka ovat omistaneet hidastetun puhelinmallin. Korvauksien saaminen on tosin mahdollista vain Yhdysvaltojen asukkaille.

Applen akkugateksi kutsuttu kohu alkoi vuonna 2017. Tuolloin kävin ilmi, että iOS-käyttöjärjestelmä heikensi iPhone-puhelinten prosessorien tehoa niiden vahentessa. Apple myönsi tehneensä niin, mutta yhtiön mukaan toimenpiteen tavoitteena oli estää puhelimia sammumasta itsekseen.