Virpominen peruttu – jätä pajunkissat luontoon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Palmusunnuntaita voi viettää nyt uudenlaisilla tavoilla sen sijaan, että keräisi ja koristelisi pajunoksia varpomista varten. Pajuilla on suuri merkitys keväiselle luonnolle, sillä niiden siitepöly on henkireikä monelle hyönteislajille. Nyt kannattaa jättää pajunoksat suosiolla keräämättä ja luontoon.

Suomen luonnonsuojeluliitto kertoo, että pajujen kukinto on elintärkeä kimalaisille ja kevään ensimmäisille perhosille. Kannattaa myös muistaa, että pajunoksien kerääminen elävästä puusta vaartii maanomistajan luvan. Virpomisen sijaan perheessä voidaan järjestää suklaamunien aarrejahti.

– Kimalaisille pajujen siitepöly on kultaakin kalliimpaa. Muitakin mesipistäisiä ja kevätperhosia viihtyy pajujen kukilla. Mutta varsinkin öiseen aikaan pajut täyttyvät hyönteisistä, kertoo tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista.