Sota vieraslajikasveja vastaan on taas alkanut! Tässä ohjeet hävittämiseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja. Kevään puutarhatöihin kuuluu vieraslajikasvien hävittäminen. Jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä tuhota ennen siementen kehittymistä.

Kevään koittaessa myös vieraslajikasvit aloittavat kasvunsa. Ne eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne tulee hävittää puutarhasta ennen siementen kehittymistä. Kannattaa tarkastaa oman alueen jäteasemalta, kuinka vieraslajien kanssa menetellään. Yleensä pienet määrät vieraslajikasveja, kuten jättiputket, jättipalsamit, lupiinit sekä kurttulehtiruusut, voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.

Suuremmat kasvimäärät vieraslajeja tulee pussittaa ja toimittaa jätevoimaloiden hävitettäväksi. Jätteenkeräyksestä peritään yleensä maksu, mutta se on pieni hinta suomalaisen luonnon säilyttämisestä. Suomessa on nykyään surullista ajaa maalaismaisemissa huomattuaan, että lupiini on vallannut kilometrikaupalla tienpientareita ja niittyjä. Nyt sitä on havaittu jopa useilta uhanalaisten niittykasvien kasvupaikoilta.

Esimerkiksi lupiinia ei pysty enää poistamaan kokonaan, mutta sen leviäminen on saatava nyt pysähtymään. Vieraskasvilajit leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista. Kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia haittoja ja muun muassa hävittää jättiputket Suomesta.

Keväällä vieraslajit kitketään ja poistetaan. Kesällä tehtävää jatketaan siten, etteivät kukintavaiheessa olevat vieraslajit pääse levittämään siemeniä. Hävittäminen vaatii sinnikästä työtä useamman vuoden ajan.