Oscar-lautakunnalta historiallinen päätös koronatilanteen vuoksi – myös vain suoratoistona julkaistut elokuvat ehdolle

Elokuvat Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oscar-gaalan järjestäjät ovat tehneet päätöksen, joka tuskin olisi ollut mahdollista normaalissa maailmantilanteessa. Oscar-ehdokkaiksi hyväksytään myös ne elokuvat, jotka on julkaistu vain suoratoistopalveluissa.

Tähän saakka Netflixin ja Amazon Primen kaltaisten palveluiden alkuperäiselokuvat ovat päässeet ehdolle vain, mikäli ne ovat olleet myös elokuvateatterilevityksessä. Ensi vuonna järjestettävässä gaalassa nähdään kuitenkin ehdolla myös elokuvia joita ei nähdä lainkaan valkokankaalle. Päätöksen taustalla on koronakriisi, jonka vuoksi elokuvateatterit on monissa maissa kokonaan suljettu.

Yhdysvaltojen elokuva-akatemian mukaan päätös koskee vain ensi vuonna järjestettävää 93. Oscar-gaalaa. Koronapandemian vuoksi esimerkiksi koko perheen animaatioelokuva Trolls: Maailmankiertue julkaistiin teatterilevityksen sijaan suoraan latauspalveluissa. Osa tuoreista ensi-iltaelokuvista on puolestaan julkaistu suoratoistopalveluissa huomattavasti suunniteltua aikaisemmin.