Onko tulossa hellekesä vai ei? Helleveikkaukset käyvät nyt kuumina

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ankean koronakevään jälkeen tulee vääjäämättä kesä, ja parhaillaan monet pohtivat millainen Suomen kesä tulee tällä kertaa olemaan. Viime vuonna 25 asteen helleraja ylitettiin kesällä yhteensä 38 päivänä, joista kolme oli syyskuun puolella.

Vuoden 2018 ennätyskesänä helleraja ylitettiin 64 päivänä, mutta esimerkiksi vuosina 2015 ja 2017 hellepäiviä oli vain 19 koko kesänä. Vuonna 2015 helleraja ylittyi ennen elokuuta vain neljänä päivänä. Erot kesien välillä ovat siis merkittävät, joten nyt sopii toivoa kahden vuoden takaisen kesän paluuta. Vielä tässä vaiheessa kesää edes pitkän aikavälin sääennusteet eivät näytä alkavan kesän tilannetta.

Sääennusteiden vielä puuttuessa voidaan asiasta esittää valistuneita arvauksia vaikkapa kahvipöydissä. Lisäksi peliyhtiö Mr Green on käynnistänyt helleveikkauksen, jossa voi arvioida montako yli 25 asteen päivää on tulossa. Yhtiön asiantuntijat uskovat, että helteitä tullaan saamaan todennäköisimmin 24-27 päivänä ja seuraavaksi todennäköisimmin 28-31 päivänä. Korkeintaan 19 hellepäivää palauttaisi rahat kuusinkertaisina ja vähintään 32 hellepäivää yhdeksänkertaisena.

Foreca julkaisi eilen 5. toukokuuta oman näkemyksensä seuraavan kuukauden lämpötiloista videona, jonka voit katsoa artikkelin alta. Ennusteen mukaan koko toukokuu olisi tavallista viileämpi pohjoisesta tulevan ilmavirtauksen vuoksi. Kuukauden puolivälin jälkeen säätila voi vaihtua korkeapaineeseen, mutta sen ennustetaan olevan edelleen pohjoisvirtausta. Tilastojen mukaan toukokuun puolivälissä tavallinen ylin lämpötila on jo suuressa osassa maata 10–15 astetta.