Hengityssuojaimet pakolliseksi Espanjassa – Suomen hallitus ei edes suosittele

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen hallituksen koronalinjaukset ovat ihmetyttäneet koronapandemian alusta saakka, ja viime aikoina eräs erityisen ihmetyksen aihe ovat olleet hengityssuojaimet. Suomen hallitus ei edes suosittele hengityssuojainten käyttöä, vaikka ympäri maailmaa jo miljardit ihmiset on velvoitettu käyttämään niitä. Tuoreimpana Espanja.

Espanjassa hengityssuojaimen käyttö tulee huomisesta 21. toukokuuta alkaen pakolliseksi. Kaikkien yli kuusivuotiaiden täytyy käyttää hengityssuojainta julkisissa tiloissa sekä sisällä että ulkona, kun vähintään kahden metrin turvaetäisyyttä muihin ihmisiin ei ole mahdollista taata. Määräys on voimassa toistaiseksi pandemian loppuun saakka.

Viranomaiset suosittelevat kuitenkin, että myös kuusivuotiaita nuoremmat lapset käyttävät hengityssuojaimia. Suojainpakko ei koske ihmisiä, jotka eivät voi käyttää niitä terveydellisistä syistä, ja siinä tapauksessa tilanne tulee kyetä todistamaan. Syömisen ja juomisen ajaksi suojaimen voi tilapäisesti riisua. Pakollisten hengityssuojainten tulee vähintään peittää suu ja nenä.

Suomessa kokoomus on esittänyt jo kuukausien ajan hengityssuojainten käyttämistä, mutta hallitus ei ole antanut asiasta edes suositusta pakosta puhumattakaan. Sen sijaan Suomessa on käynnistetty selvitys, jonka odotetaan valmistuvan tulevana kesänä. Tämä siitä huolimatta, että kymmenet maat ovat jo todenneet hengityssuojaimet tehokkaaksi välineeksi koronaviruksen leviämisen estämisessä.