2 700 vuotta vanhasta temppelissä jälkiä kannabiksen käytöstä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kannabiksen käyttö ei ole suinkaan pelkästään nykyaikainen tapa. Tuoreen arkeologisen tutkimuksen perusteella kannabista poltettiin palvontamenoissa nykyisen Israelin alueella raamatullisina aikoina.

Tutkijat analysoivat Tel Aradissa sijaitsevan 2 700 vuotta vanhan temppelin raunioista löydettyä, hyvin säilynyttä ainetta. Aine on Journal Tel Aviv -tiedeulkaisun mukaan paljastunut kannabikseksi, joiden polttamisen tutkijat uskovat olleen osa temppelin uskonnollisia riittejä. Kyseessä on ensimmäinen todiste kannabiksen käytöstä muinaisen lähi-idän palvontamenoissa.

Noin 95 kilometrin päässä Tel Avivista sijaitseva Tel Aradin temppelin rauniot löydettiin 1960-luvulla. Palvontamenojen yhteydessä temppelin kalkkikivialttareilla poltetut aineet olivat säilyneet hyvin alueen kuivan ilmaston ansiosta. Yhdeltä alttarilta löydettiin pyhissä teksteissäkin mainittua olibaanihartsia, toiselta puolestaan jäämiä kannabiksen sisältämistä THC, CBD ja CBN -kannabinoideista.

Kannabista on käytetty myös lukuisten muiden muinaiskulttuurien palvontamenoissa. Esimerkiksi viime vuonna Kiinassa sijaitevasta 2 500 vuotta vanhasta hautaholvista löydettiin todisteita kannabiksen poltosta.