Valtava maanvyörymä Norjassa – tuhosi kahdeksan kotia

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailmalla raportoidaan ajoittain pienistä maanvyörymistä, joissa syntyy vain harvoin uhreja tai massiivista tuhoa. Nyt Norjan Altassa on kuitenkin tapahtunut hieman toisen mittaluokan tragedia, jossa valtava maanvyörymä vei jopa alueen talot mereen. Tilanne tallentui videolle, josta nähdään, ettei talojen pelastamiseksi voitu tehdä mitään.

Kråknesetin alueella keskiviikkona tapahtuneessa maanvyörymässä noin 500 metriä leveä rantakaistale romahti ja valui tuntikausien aikana mereen. Sen mukana tuhoutui kahdeksan asuntoa, joissa oli ollut asukkaita vain kaksi päivää aiemmin lomasesongin aikana. Paikallisen asukkaan mukaan ensin kuului kovaääninen pamahdus, jonka jälkeen hän pakeni juoksujalkaa paikalta. Altaposten-lehti julkaisi tapahtuneesta videon, josta on muodostunut tänään kansainvälinen somehitti.

Huhtikuussa 1978 Keski-Norjassa nähtiin massiivinen maanvyörymä Rissan alueella. Tuolloin yksi ihminen menehtyi ja 13 latoa ja navettaa, kaksi kotia, kesämökki ja koulu katosivat maamassojen mukana mereen.