Suomalaisten seksitaudit lisääntyivät viime vuonna – klamydia on yleisin sukupuolitauti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut viime vuoden tilastot suomalaisilla todetuista sukupuolitaudeista. Eniten seksitauteja sairastetaan – tai ainakin todetaan – nuorten aikuisten keskuudessa. Seksitautien määrä lisääntyi viime vuonna selvästi.

Klamydiatartuntoja todettiin viime vuonna ennätysmäärä, sillä tartuntarekisterissä oli vuonna 2019 suurin koskaan ilmoitettu määrä tartuntoja. Suomessa todettiin viime vuonna 16.200 klamydiatartuntaa ja kyseessä on maan yleisin seksitauti. Lähes 80 prosenttia todettiin 15–29-vuotiailla. Myös tippuri- ja kuppatartunnat lisääntyivät viime vuonna.

Seksitautien määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan. Voi olla, että testausaktiivisuus on lisääntynyt, ja esimerkiksi kunnissa testiin pääsyä on yritetty helpottaa esimerkiksi etätestauksen avulla. Kondomi on ehkäisymenetelmistä ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta, sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.