Kärsitkö migreenistä? Helteet voivat lisätä niiden riskiä

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa on päästy nauttimaan viime viikkoina helteisistä ilmoista, mutta osalle ihmisistä niihin liittyy myös varjopuoli. Kuumat ilmat saattavat lisätä migreenikohtausten riskiä. Pelkästään Suomessa asuu noin 700 000 migreeniä sairastavaa ihmistä.

Kesällä migreeniriski on korkealla niin lämmön, nestehukan, lisääntyneen kirkkauden, ilmanpaineen muutosten kuin päivittäisen rutiinin muutostenkin ansiosta. Migreenin voi laukaista kuumuuden keholle aiheuttama stressi.

– Sydämen sykenopeus kiihtyy ja verisuonet nousevat lähemmäs ihoa auttaakseen lämpöä poistumaan kehosta. Tämä johtaa hikoiluun jonka ansiosta nestettä poistuu nivelistä, lihaksista ja aivoista, Simply Meds -sivuston kliininen neuvonajantaja Parvinder Sagoo kuvailee.

Nestehukka aiheuttaa päänsärkyjä, huimausta ja huonovointisuutta. Erityisesti fyysistä työtä tekevien kannattaa siis pitää huoli säännöllisestä nesteytyksestä. Suositeltavaa on myös syödä säännöllisesti, välttää suoraa auringonpaistetta erityisesti keskipäivällä, käyttää aurinkolaseja ja suorittaa mahdollinen kuntoilu hyvin ilmastoiduissa sisätiloissa.

Lähestyvän migreenikohtauksen tuntevia suositellaan asettumaan makuulle ja asettamaan kylmän hauteen otsalle. Koska migreenin aiheuttajat ja oireet vaihtelevat eri ihmisten tapauksessa, on tärkeää oppia tunnistamaan mitkä aiheuttavat kohtauksia omalla kohdalla. Näin ollen niitä on helpompi vältellä ja varautua kohtauksiin.