Mökin hormit nuohottava kolmen vuoden välein – laiminlyönti nostaa tulipaloriskiä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ennen nuohooja otti automaattisesti yhteyttä, mutta nykyään tulisijojen ja savuhormien huolto on omistajan vastuulla. Pelastuslain mukaan vapaa-ajan asuntojen tulisijat ja savuhormit pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä enemmän mökillä oleskellaan ja poltetaan tulia, sitä useammin myös nuohousta tulisi suorittaa. Vakituisessa asuinrakennuksessa on nuohottava vuosittain. LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan kertynyt noki ja piki voivat aiheuttaa pahimmillaan nokipalon, joka voi levitä koko rakennukseen.

Mökille on asennettava toimivat palo- ja häkävaroittimet, varustettava tila alkusammutusvälineillä, kuten sammutuspeitolla ja käsisammuttimella sekä kirjoitettava rakennuksen sijainti koordinaatteina näkyvälle paikalle esimerkiksi uloskäynnin viereen. Puhelimeen on järkevää asentaa 112-sovellus.