Latvialainen toi Suomeen jättimäisen huumelastin – sisälsi mm. 50 000 Subutexia ja 10 000 ekstaasitablettia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Latvialainen mies on järjestänyt Suomeen merkittäviä määriä huumausaineita, joita on levitetty ja myyty ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Suomeen on salakuljetettu ja levitykseen päätynyt peräti 50.000 Subutex-tablettia, vähintään 10.000 ekstaasitablettia, yksitoista kiloa amfetamiinia ja noin kaksi kiloa kokaiinia.

Helsingin poliisin mukaan huumeiden välittäminen on alkanut viime syksynä ja jatkunut tämän vuoden kevääseen. Viranomaiset ryhtyivät tutkimaan asiaa viime vuoden lopulla. Kymmenen henkilöä on ollut vangittuna ja osa heistä edelleen.

Poliisi on takavarikoinut tutkinnan yhteydessä noin 3,8 kiloa amfetamiinia, 800 grammaa kokaiinia, 8.000 ekstaasitablettia, neljä ja puoli kiloa marihuanaa ja 3.000 Subutex-tablettia. Lisäksi poliisi takavarikoi lähes 150.000 euroa käteistä rahaa ja kaksitoista luvatonta käsiasetta sekä muun muassa konepistoolin.

– Tämän huumausaineita levittäneen ryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista ja sitä on yritetty huolellisesti piilottaa viranomaisilta. Tästä kertoo muun muassa se, että huumausaine-eriä on säilytetty useissa asunnoissa eri puolilla Helsinkiä. Asunnot on hankittu käyttöön vain huumausaineiden säilyttämistä ja levittämistä varten. Lisäksi ryhmän jäsenet ovat käyttäneet viestinnässään vahvasti suojattuja älypuhelimia ja sovelluksia, joiden hankkiminen ja käyttö on maksanut tuhansia euroja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen Helsingin poliisilaitokselta.

Erittäin vaarallisia huumausaineita on levitetty ryhmän toimesta lähes kahteensataantuhanteen käyttöannokseen yltävä määrä. Helsingin poliisilaitos on paljastanut tämän useiden törkeiden huumausainerikosten kokonaisuuden tiiviissä yhteistyössä Tullin rikostorjunnan ja Oulun poliisilaitoksen kanssa.