Sanna Marinin hallitus hylkäsi ravintola- ja matkailualan: ”Ei ottanut mitenkään huomioon”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Järjestöt esittivät Sanna Marinin hallitukselle, että syvään kriisiin ajautuneen toimialan vahvistamiseksi olisi tehty määräaikaisia arvonlisäverojen alentamisia. Tänään selvisi, että hallitus ei esitä verojen alentamisia eikä muitakaan toimenpiteitä toimialan ahdingon helpottamiseksi. Samaan aikaan alan liiketoimintaa estetään hallituksen päätöksillä.

– Hallituksen tavoite 80 000 uudesta työllisestä on erittäin vaikea saavuttaa, koska työpaikkojen syntyminen on pitkälti kiinni palvelualoista ja niiden kyvystä työllistää. Budjettiriihen päätökset eivät tue palvelualojen kykyä työllistää. Yritysten kustannustuki tulisi ottaa uudelleen käyttöön mahdollisimman pian, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa kommentoi tilannetta.

MaRa esitti hallitukselle majoituksen, kotimaan henkilöliikenteen sekä kulttuuri- ja liikuntapalvelujen arvonlisäveron alentamista viiteen prosenttiin kahden vuoden määräajaksi sekä ravintolaruoan ja anniskellun alkoholin arvonlisäveron alentamista 10 prosenttiin vuoden määräajaksi. Arvonlisäverojen alentaminen olisi tehokas ja kilpailuneutraali tapa piristää palvelujen kysyntää ja elvyttää työllisyyttä.

– Budjettiriihen päätökset ovat valtava pettymys matkailu- ja ravintola-alalle. Matkustus- ja kokoontumisrajoitukset sekä etätyö ja -opiskelu vaikuttavat erittäin negatiivisesti matkailu- ja ravintola-alan palvelujen kysyntään. Hotelleissa ja kylpylöissä on vain vähän asiakkaita normaalitilanteeseen verrattuna, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

– Henkilöstö- ja opiskelijaravintolat ovat suurissa vaikeuksissa. Yritystemme ja niiden työntekijöiden hätä on suuri. On valitettavaa, ettei hallitus ottanut sitä mitenkään huomioon päätöksissään, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi jatkaa.

Koronakriisi jättää pysyvät jäljet suomalaiseen 142 000 henkilöä työllistävään matkailu- ja ravintola-alaan. Suomi EU:n syrjäisimpänä maana pitää yllä EU:n tiukimpia matkustusrajoituksia. Tämä vaikuttaa erittäin kielteisesti muun muassa Finnairiin, jonka kapasiteetin käyttö on huomattavasti pienempi kuin sen eurooppalaisten kilpailijoiden. Matkanjärjestäjät peruvat nyt talven matkojaan, mikä johtaa matkailualan yritysten toiminnan lopettamisiin, vuosikymmenten aikana luodun matkailuinfrastruktuurin tuhoutumiseen ja suureen työttömyyteen.