THL: Koronaviruskaranteenin kesto lyhenee – jatkossa enää 10 päivää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronaviruskaraneenin kesto olisi jatkossa kymmenen päivää. Muutos astuu voimaan maanantaina 12. lokakuuta. Karanteeni oli aiemmin 14 päivää pitkä.

– Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Karanteeni tarkoittaa terveen, mutta yleisvaaralliselle tarttuvalle taudille altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Sekä omaehtoinen karanteeni että tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään. Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivään.