Hyperjunan nopeusennätys murskaksi Etelä-Koreassa – saavutti yli 1 000 km/h nopeuden

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Junamatkustaminen saattaa olla tulevaisuudessa huomattavasti nykyistä nopeampaa. Eri puolilla maailmaa on kehitelty hyperloop-konseptiin perustuvia matkustuksen muotoja, joissa junamainen kapseli saavuttaisi hurjan nopeuden tyhjiöputken sisällä.

Nyt niin kutsuttujen hyperjunien nopeusennätyksen on kerrottu menneen rikki Etelä-Koreassa. Korean Railroad Research Institute, eli Korail ilmoitti kehtiteillä olevan junana saavuttaneen jopa 1 019 kilometrin tuntivauhdin. Korail saavutti kokeissaan myös edellisen nopeusennätyksen, joka oli 714 kilometriä tunnissa.

Koeajettu juna ei tosin ollut täysikokoinen versio, vaan todellista matkustajajunaa pienempi malli. Independent-lehden mukaan Etelä-Korean tavoitteena on kuitenkin avata toimiva hyperloop-verkosto vuoteen 2024 mennessä. Sen ansiosta matka Soulin ja Busanin välillä taittuisi nykyisen kolmen tunnin sijaan 30 minuutissa.