YK luokitteli kannabiksen uudelleen – ei enää kuulu vaarallisten huumeiden listalle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdistyneiden kansakuntien huumausaiinetoimikunta järjesti taannoin äänestyksen kannabikseen liittyen. Äänestyksen myötä kannabis ja kannabishartsi eivät enää ole vaarallisiksi luokiteltujen huumausaineiden listalla.

Kannabis oli aikaisemmin huumausainetoimikunnan IV-luokituksen listalla muun muassa heroiinin kanssa. Listalla ovat haitallisimmaksi määrteillyt aineet, joilla ei ole lääketieteellistä käyttöä. Viime vuonna Maailman terveysjärjestö WHO kannabiksen siirtämistä pois IV-luokituksesta, sillä aine ei aiheuta merkittävää kuolemanriskiä ja sillä on lääketieteellistä käyttöä.

Uuden luokituksen mukaan kannabis kuuluu I-luokituslistalle, ja se määritellään aineeksi jonka käyttö aiheuttaa ongelmia kansanterveydelle. Uusi luokitus otettiin käyttöön äänin 27-25. The Hill -sivuston mukaan komission jäsenvaltioista esimerkiksi Yhdysvallat sekä useimmat Länsi-Euroopan valtiot olivat uudistuksen puolella, ja sitä vastustivat esimerkiksi Kiina, Venäjä sekä Egypti.