Anna lapselle raitis joulu – turvallinen juhla tuo lohtua perhe-elämään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikki 90-luvun lama-ajan lapset muistavat elävästi, kuinka työttömyys ja köyhyys kurjisti monen perheen joulua. Lähiölapset saattoivat mennä ystävänsä luokse juhlimaan joulua, kun omat vanhemmat olivat sammuneet makuuhuoneeseen. Naapurissa syöty kinkkuvoileipä saattoi olla ainoa jouluateria.

Nyt koronaviruspandemia on aiheuttanut saman ilmiön, jossa vanhemmat saattavat purkaa pahan olonsa alkoholiin ja lapset jäävät vaille kunnollista joulua. Suomessa jo vuosia vietetty Anna lapselle raitis joulu -kampanja on nyt entistäkin suuremmassa arvossa. Kampanja kannustaa aikuisväestöä päihdehaitoista vapaan, turvallisen ja terveellisen juhlatunnelman takaamiseen lapsille.

– Aikuisten on tärkeä muistaa, että elämänmuutokset ovat useimmiten lapsille paljon suurempia kuin heidän vanhemmilleen. Siksi niistä keskusteleminen ja lasten turvallisuuden tunteen vahvistaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä uusien ja yllättävien tilanteiden keskellä. Tasapainoinen arki ja juhla takaavat lapsille parhaat elin- ja kasvuolosuhteet.