Porkkanalaatikosta falafelia ja kinkusta empanadaa – joulun tähteistä uusia herkkuja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tänä vuonna ihmiset ovat kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota kulutustottumuksiinsa ja syystäkin. Maailman hyvinvointi on risteysasemassa, jossa koko kansakunnan on kiinnitettävä huomiota omaan kuluttamiseensa. Jouluna vaarana on, että ruokaa ostetaan yli tarpeen.

Ihmiset alkavat tympääntyä jouluruokiin jo muutamassa päivässä. Ruokaa ei kuitenkaan kannata heittää roskiin. Sokoksen talossa toimivan Happy Farmer -ravintolaperheen keittiöpäällikkö Jussi Kuuluvainen hyödyntää päivittäin työssään alakerrassa toimivan S-marketin ruokahävikkiä ja neuvoo, että jouluruoan uusiokäytössä kannattaa käyttää rohkeasti mielikuvitusta.

– Monet käyttävätkin jo jouluruokaa uudestaan tehden esimerkiksi kinkusta hernekeittoa. Ja se on täysin pätevä käyttötapa. Tärkeintä on, että ruokaa ei menisi turhaan roskiin. Jouluruoankin kanssa voi rohkeasti käyttää mielikuvitusta ja loihtia vähän erikoisempiakin makuja. Varsinkin tänä poikkeusvuonna, kun olemme todella paljon kotona, niin mikä sen hauskempaa, kuin leikitellä vähän erilaisilla makuyhdistelmillä, Kuuluvainen toteaa.

Kinkun jämät voi hänen mukaansa hyödyntää kuumassa lihapiiraassa, jossa on eksoottisemmat maut. Hän kutsuu reseptiä kinkku-empadaksi. Sen sijaan porkkalaatikko taittuu falafeliksi, kun siihen lisätään runsaasti eksoottisia mausteita.

Reseptit: Joulukinkku Empanadas ja Porkkana-sesam ”falafel”