Facebook-virus leviää Suomessa – älä klikkaa houkuttelevaa linkkiä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on 1,5 miljardilla kuukausittaisella käyttäjällä houkutteleva paikka myös rikollisille ja huijareille, ja siksi palvelussa leviääkin tasaisin väliajoin viruksia ja muita huijauksia. Parhaillaan suomalaisten käyttäjien keskuudessa leviää virus, jossa käytetään hyväksi ihmisten uteliaisuutta.

Virus leviää päivityksenä, jossa verkkopalvelun kerrotaan paljastavan ketkä ihmiset ovat käyneet katsomassa käyttäjän Facebook-profiilia. Todellisuudessa linkin takana on kuitenkin verkkosivusto, joka houkuttelee käyttäjää antamaan tietämättään luvan oman kaverilistansa tietoihin ja julkaisujen tekemiseen.

Huijaus on levinnyt yhteisöpalvelussa jo ainakin kuukauden ajan, mutta nyt sen leviäminen vaikuttaa nopeutuneen suomalaisten käyttäjien keskuudessa. Viruksen leviämistä nopeuttaa erityisesti se, ettei Facebook pidä virusta yhteisösääntöjensä vastaisena. Virus käyttää useita erilaisia samansisältöisiä otsikoita, joita ovat muun muassa seuraavat:

”Selvitä, kuka on katsonut Facebook-profiiliasi””Näe, kuka on katsonut Facebook-profiiliasi””Seuraavat henkilöt ovat vierailleet Facebook-profiilissasi”

Tämän jälkeen virus tekee käyttäjän nimissä hänen aikajanalleen päivityksen, johon se tägää mukaan lähes sata käyttäjän kaverilistan henkilöä. Tällöin kaverit olettavat, että käyttäjä on tarkoituksellisesti liittänyt heidät päivitykseen, jolloin kynnys klikata linkkiä alenee merkittävästi. Todellisuudessa tämä on kuitenkin vain viruksen keino levittää itseään yhä useammille käyttäjille. Linkkiä ei tule klikata, vaan se kannattaa ilmiantaa Facebookille.