Saimaasta haetaan Euroopan kulttuuripääkaupunkia – kykeneekö haastamaan Tampereen?

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki (ECoC) valitaan Suomesta. Tampereen kaupunkiseudun lisäksi ehdolla on myös Savonlinna ja samalla koko Saimaan alue, jota kutsutaan nimellä Saimaa-ilmiö. Saimaa-ilmiön Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun on nyt nimetty taiteellinen tiimi.

Saimaa-ilmiössä Savonlinna on Itä-Suomen maakuntien ja keskuskaupunkien yhteinen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Tutkitusti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi tuo valitulle kaupungille ja lähialueille työtä, kansainvälisiä yhteyksiä ja ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke on nimensä mukaisesti eurooppalainen hanke, jonka edellytyksenä on vahva kansainvälinen vuorovaikutus.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Itä-Suomen elinvoimaa sekä tukea taiteen ja kulttuurin tekijöitä ja yrittäjiä. Hankkeella halutaan luoda uusia mahdollisuuksia taiteen ja kulttuurin sekä yrittäjyyden ja matkailun välille. Samalla kohotetaan Savonlinnan ja itäisen Suomen kansallista ja kansainvälistä profiilia.