Päiväunet kannattavat – nokoset parantavat kognitiivisia kykyjä

Terveys · Tim Isokivi

Pienten päiväunien nukkumisen salliminen itselleen voi kannattaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan päiväunten nukkuminen saattaa nimittäin tehostaa aivojen toimintakykyä, ainakin yli 60-vuotiaiden tapauksessa.

General Psyhicatryn julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin yhteensä 2 214 yli 60-vuotiaan ihmisen unirytmejä useassa Kiinan suurkaupungissa. Kokeeseen osallistuneista noin 1 534 nukkui iltapäivällä päiväunet, joiden kesto vaihteli viidestä minuutista kahteen tuntiin. 680 osallistujaa ei nukkunut päiväunia.

Kokeeseen osallistuneiden kognitiivisia kykyjä testattiin esimerkiksi muistiin ja kieleen liittyvien tehtävien avulla. Tutkimuksessa kävi ilmi, että päiväunien nukkuminen vaikutti positiivisesti ihmisten aivotoimintaan. Päiväunia nukkuneiden testitulokset olivat tilastollisesti muita parempia jokaisessa kategoriassa.

Koska kokeessa tilastoja kerättiin vain yli 60-vuotiailta, ei tiedossa ole kuinka päiväunien nukkuminen vaikuttaa heitä nuorempiin ihmisiin. Johns Hopkinsin yliopiston tutkija David Neubauer suosittelee CNN-uutissivuston mukaan nukkumaan korkeintaan 20 minuutin tehonokosia tokkuraisena heräämisen välttämiseksi. Päiväunet kannattaa myös ajoittaa iltapäivän alkuun, jotta ne eivät häiritsisi unen saantia yöllä.