Ei järjen hiventä – Napapiirin retkeilyalueella tehty ilkivaltaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus on tiedottanut Rovaniemen Napapiirin retkeilyalueella tapahtuneesta ilkivallasta. Könkäänsaaren laavupihaa oli poltettu ja hakattu kirveellä.

– Yleensä meidän kaikkien yhteisiä retkeilyrakenteita kunnioitetaan, mutta joskus niihin kohdistuu ilkivaltaa. Nyt oli Napapiirin retkeilyalueen ja siellä suositun Könkäänsaaren laavupihan vuoro saada osansa. Viime viikolla alueella oli tehty laavun sisälle puurakenteiden päälle nuotio ja hakattu vieraskirjalaatikko rikki. Lisäksi molempien laavujen kirveet ovat kadonneet, Kenttäpäällikkö Jarmo Asell kertoo.

Retkeilyrakenteisiin kohdistuva ilkivalta kohdistuu kaikkiin retkeilijöihin monella tavalla. Rikotut paikat vetävät tietenkin mielen matalaksi, mutta niiden siivoamiseen ja korjaamisen kuluva työaika ja raha ovat pois muusta retkeilijöiden ja luonnon hyväksi tehtävästä työstä. Napapiirin retkeilyalue Rovaniemen kupeessa on erittäin suosittu retkikohde. Siellä käy runsaasti päiväretkeilijöitä. Metsähallitus on kunnostanut viimevuosina retkeilyalueen rakenteita, myös ilkivallan kohteeksi joutunutta Könkäänsaaren laavupihaa.